Nieuwe huisgenoot deel 3: Forrest

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Forrest, een goudkleurige labrador van 2 1/2 jaar, woont nu een paar maanden in het gezin samen met Choco, een bijna 13-jarige labrador en Kiki de kat. Zijn vorige eigenaar woonde alleen en had in verband met zijn werk maar weinig tijd voor hem. Voor een energieke en onstuimige hond als Forrest vond zijn eigenaar het teveel gevraagd om hele dagen alleen te zijn en weinig te bewegen. Met zorg koos hij een nieuw thuis voor hem. 

De vraag van de huidige eigenaresse is of hij een beetje kan wennen in zijn nieuwe huis.

Ik maak contact met Forrest en hij is verbaasd. Hij kent mij niet en is terughoudend en niet al te open. Best begrijpelijk, wij vliegen immers ook niet de eerste de beste onbekende om de hals. Ik leg uit wie ik ben en wat ik kom doen en dan vindt hij het wel oké.

Hij maakt op mij de indruk dat hij er niet helemaal bij is met zijn aandacht, hij is wat ‘ver weg’. Voor mij voelt het alsof hij al heel veel heeft meegemaakt in zijn jonge leven en een deel van hem is afwezig. Als ik er verder op inga laat hij me weten dat dat deel nog bij een andere baas is. De overgang van zijn vorige naar zijn huidige huis is zo snel gegaan en hij begrijpt niet goed waarom dit is gebeurd. Hij had niet in de gaten dat er iets mis was. Hij is er nog verdrietig over. Hij hield veel van zijn vorige baas en hij vraagt zich af wat hij verkeerd heeft gedaan, hij wordt er onzeker van.

Ik leg uit dat hij helemaal niets verkeerd heeft gedaan. Dat zijn vorige baas een nieuw huis voor hem heeft gezocht zodat Forrest meer aandacht, contact met een soortgenoot, meer beweging en meer training zou krijgen. En dat het niet was omdat Forrest iets verkeerd heeft gedaan, maar juist om ervoor te zorgen dat Forrest een fijner leven zou hebben, dat beter bij een jonge enthousiaste en energieke labrador past.

Nu heb ik zijn aandacht. Het lijkt wel alsof z’n oren en ogen open zijn gegaan en er ergens een kwartje is gevallen. Hij laat mij weten hoe geweldig leuk hij het vindt waar hij nu woont. Àlles vindt hij leuk aan dit gezin: zingende kinderen in huis, Choco, Kiki, alle beweging en contacten op een dag en de training die hij krijgt van een van de dochters. Met deze dochter heeft hij een speciale band.

Ik vraag hem wat hij van Kiki vindt. Hij weet niet zo goed hoe hij met haar om kan gaan. Hij begrijpt haar en haar energie niet, hij zegt letterlijk: ”Zij is te licht voor mij. Ik snap er niets van. Het blijft een raar ding!“

Op mijn vraag of er iets is wat hij wel eens moeilijk vindt in dit gezin, reageert hij als volgt: ”Ik weet niet altijd hoe ik me moet gedragen. Vooral als er veel mensen zijn. Daar word ik onzeker van en dan weet ik niet meer wat ik moet doen. Dan ga ik van alles proberen en dit gaat niet altijd goed. Het zou fijn zijn als de mensen mij kunnen helpen door vriendelijk en duidelijk aan te geven wat zij dan van mij willen.”

Ik vraag hem of er nog iets is wat hij tegen zijn mensen wil zeggen. Hij reageert direct: ”Heb geduld met me. Ik heb nog pijn van het afscheid van mijn vorige baas. Dit laat ik niet direct zien, maar het speelt wel mee. Het komt terug in stressreacties en ik word er wat drukker van dan nodig is. Ook voel ik me onzeker, want misschien moet ik wel weer weg. Ik doe heel erg mijn best.”

Namens zijn eigenaresse mag ik hem verzekeren dat dit nu zijn huis is en dat hij hier mag blijven. Vervolgens wordt hij heel knuffelig naar mij toe, het is net alsof een lief puppy bij mij op schoot springt en mij helemaal plat knuffelt. Wat een lieve hond!

Als ik de eigenaresse spreek bevestigt zij dat hij inderdaad veel heeft meegemaakt in zijn jonge hondenleven; dit was de tweede keer, na zijn allereerste adoptie, dat hij in een nieuw huis terechtkwam en aan een nieuw gezin moest wennen. Zij herkent dat hij ontzettend zijn best doet, hij is voortdurend op zoek naar wat de baas van hem wil en probeert daar zo veel mogelijk op te anticiperen. Het is een bijzonder energieke hond, die nog hulp nodig heeft om te leren hoe hij zich in de mensenwereld het beste kan handhaven. Daarom wordt er ook met hem getraind op een manier die bij hem past.

Wil jij ook weten wat je huisdier van zijn nieuwe thuis vindt? Lees meer over een consult of maak direct een afspraak.

Oorspronkelijke publicatiedatum 20 april 2015