Voor jou en je dier

Dieren zijn vaak onze geliefde huisgenoten en als er iets met hen aan de hand is, kan dat ook veel in jezelf losmaken. En andersom werkt het net zo: ga jij door een ingrijpende fase in je leven, dan is het mogelijk dat je dier gaat meedragen en veranderend gedrag en/of fysieke klachten laat zien. Dat wil niet zeggen dat je iets verkeerd doet, maar het is wel een signaal dat er heling nodig is binnen het systeem. Ga je hier daadwerkelijk mee aan de slag, dan brengt dit ontspanning, kwaliteit en plezier en een gezondere, nieuwe balans in jullie relatie. Met behulp van een combinatie-afspraak maak je een goede start hiermee.

Het kan goed zijn om deze afspraak te maken als…
  • Je je buitengewoon ergert aan iets wat je dier doet of niet doet
  • Je afscheid hebt moeten nemen van je dier, of als dat er aan zit te komen
  • Je wel eens bang bent voor je eigen dier,
  • Je onzeker bent of je het wel goed aanpakt
  • Je extreem bezorgd bent over het welzijn van je dier
  • Je door een wijziging in de gezinssituatie minder tijd voor je dier kunt vrijmaken en je ziet dat je dier daaronder lijdt
  • Je dier (regulier) onverklaarbaar gedrag en/of klachten laat zien
  • Je je wel eens schuldig voelt naar je dier toe, om welke reden dan ook.

Dit zijn een paar voorbeelden om je een idee te geven, er zijn nog veel meer goede redenen.

Combinatie – afspraak

Ik maak eerst contact met je dier om zijn/haar perspectief, boodschap, wensen en behoeften te verzamelen. Alle informatie die maar kan helpen om de situatie voor jullie allebei te verduidelijken, en te helen. Lees hier meer over een gesprek met je dier.

In een afspraak met jou kijken we vervolgens samen naar de situatie en bepalen dan wat jou nu helpt. We doen bijvoorbeeld oefeningen waarbij je jouw emoties en gedachten over de situatie op een veilige manier ruimte kunt geven. Je krijgt inzicht in wat jouw dier je spiegelt ten aanzien van je eigen persoonlijke ontwikkelings- en helingsproces, en wat jij concreet kunt doen om de situatie voor jullie allebei beter te maken.

Een afspraak voor jezelf kan je meer ruimte, begrip en een opgelucht gevoel geven, waardoor jij weer fris en met meer ontspanning met je dier om kunt gaan. Dit is dus goed voor jullie allebei. Lees hier meer over een afspraak voor jezelf.

Goed om te weten…

Als je fysieke en/of psychische klachten hebt, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en dat je hiermee naar je huisarts gaat. Een persoonlijk consult bij mij is geen vervanging van een bezoek aan de huisarts. Dit geldt ook voor je dier: heeft het dier klachten, bezoek dan ook je dierenarts en/of een gedragsdeskundige.