Natuurgerichte principes

De 5 natuurgerichte principes zijn de leidraad tijdens een consult. Het zijn energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. De volgorde is belangrijk, want een principe functioneert alleen goed als het vorige dat ook doet. Hiermee zorg ik dat ik op een holistische manier werk, en dat we de oorzaak van de ziekte of het ongemak aangaan. Jij als persoon staat centraal.

Energie

Alles bestaat uit energie, van de kleinste steen tot aan het hele universum en daaraan voorbij. Zonder energie kan niets bestaan. Ook ons menselijke systeem bestaat uit een fysiek lichaam met daarom heen een heel systeem aan energetische velden en verbindingen. Bijvoorbeeld je meridianen, aura en chakra’s. Stroomt de energie vrij door je hele systeem, dan voel je je fit, gezond, en heb je voldoende energie om goed te functioneren. Is de energie ergens geblokkeerd, dan kan daar en op andere plaatsen in je systeem disbalans ontstaan. Dit uit zich mogelijk ook in fysieke ziekte of ongemak. Daarom is het belangrijk om blokkades in het energiesysteem op te sporen en te verhelpen. De werkvormen die hierbij worden gebruikt zijn polariteitsmassage, ademtechnieken om energieblokkades te helpen oplossen, Merkaba-heling, voice dialogue.

Prikkeloverdracht

Voor een gezonde balans is het belangrijk dat het zenuwstelsel alle nodige informatie op het juiste moment op de juiste plek krijgt. Het wordt ook wel het communicatienetwerk van ons lichaam genoemd. Zenuwbanen brengen de impulsen (prikkels) van je hersenen naar de plaats waar ze nodig zijn en andersom. Is de prikkeloverdracht ergens verstoord, dan functioneren delen van ons lichaam minder goed. Een goede geleiding van prikkels is nodig voor een gezond functioneren van het menselijk lichaam. In de behandelingen verbeter ik de prikkeloverdracht door Merkaba-heling, polariteitsmassage en voice dialogue.

Drainage

In onze maatschappij worden ons lichaam en geest voortdurend belast met geestelijke of stoffelijke gifstoffen. Ons lichaam verbruikt dagelijks veel energie om deze gifstoffen af te voeren. Als dit niet lukt, beïnvloedt dit mogelijk het communicatienetwerk van het lichaam. Dit maakt het genezingsproces moeilijker. Daarom is het belangrijk om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast. Manieren om drainage te bevorderen zijn koffie verminderen, kruidenthee drinken, hoog energiewater drinken, een specifiek detox-programma volgen, voeding- en bewegingsadviezen. Ook gebruik ik bindweefselmassage om een effectieve drainage te ondersteunen en ademtechnieken om spanning en stress af te voeren.

Voeding

Een gezonde voeding is noodzakelijk voor het goed functioneren van een mens. Fysiek heeft het lichaam voldoende van de juiste voedingsstoffen nodig, en veel afwisseling daarin. Daarnaast is het van belang dat de voeding die men tot zich neemt, zo vrij mogelijk is van chemicaliën of zware metalen. Anders kan voeding voor vervuiling in het fysieke lichaam zorgen. In de praktijk kijk ik samen met de cliënt in hoeverre het huidige voedingspatroon steunend is voor een gezonde balans en zo nee, welke aanpassingen nodig zijn. Ook ga ik samen met de cliënt na of er sprake is van voedselintoleranties of allergieën en bespreek ik met de cliënt hoe deze hier mee om kan gaan. Dan ga ik met cliënt na wat nodig is om een gezonde balans te herstellen. Waar nodig verwijs ik door naar een hier in gespecialiseerde natuurgeneeskundige.

Psyche

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten beïnvloeden elkaar en vormen samen een levend evenwicht. Is er een van deze aspecten uit balans, dan heeft dat invloed op de rest. Daarom is het belangrijk om ook aandacht te geven aan je emotionele, mentale en spirituele staat en ongezonde patronen hierin te doorbreken. Het blijvend helen van levensthema’s, herinneringen aan schokkende gebeurtenissen uit het verleden en (ongezonde) patronen in huidige relaties komen hierbij aan de orde.  Werkvormen die ik in de consulten hiervoor gebruik zijn: voice dialoge, ademtechnieken, Merkaba-heling, polariteitsmassage.