Vlinder: ‘Maak plezier!’

Vlinder is een jong zwartwit vlinderhondje met eigenwijs uitstaande oortjes. Ze werd in Roemenië als zwerver opgevangen door een lokaal asiel. Haar huidige vrouw zocht een maatje voor haar eveneens Roemeense hond Sophie en kreeg de tip van haar contactpersonen bij de Roemeense en Nederlandse opvang-organisaties dat Vlinder heel geschikt zou zijn.

Het was liefde op het eerste gezicht en het contact voor adoptie was snel gelegd. Vlinder bleef eerst nog een tijdje bij haar redders in Roemenië, waarna haar nieuwe verzorgster haar persoonlijk kwam ophalen. Vlinder had haar nieuwe plek gevonden. Ze arriveerde in een huis met twee katten, twee konijnen en een hamster. Plus twee kinderen en hun ouders. Op het moment dat ik haar spreek, is zij hier een paar maanden. Als voormalig Roemeens zwerfhond mag ze nog veel leren, maar zij is gelukkig snel van begrip en heeft een goed humeur. 

Vrolijke gedrevenheid

Ik maak contact met Vlinder en ze geeft meteen een duidelijk signaal af: dit is géén zielige zwerfhond. Vrolijke gedrevenheid, een krachtige uitstraling en een lief karakter voeren de boventoon, hoe klein en jong ze ook is. Ze laat me voelen dat haar ziel bewust kiest om precies met dit gezin te wonen. En dat zij hen zal helpen met grenzen afbakenen, kiezen voor wat je werkelijk wilt in je leven en daar trouw aan zijn. Eén van de manieren waarop ze dat doet is door zelf de grenzen in huis flink op te zoeken. Haar verzorgster herkent dit maar al te goed. Wat bijzonder is, is dat zij juist in deze fase van haar leven bezig is met haar gezondheid en om haar persoonlijke grenzen meer te onderzoeken en te respecteren. Vlinder verschijnt op een heel goed moment.

Plezier maken is een andere kwaliteit van Vlinder, en ze brengt dit graag in binnen haar gezin. Liefst met vliegende vaart! Ze heeft het naar haar zin op haar nieuwe plek, ze is er blij mee, voelt zich veilig en is nieuwsgierig naar wat er allemaal in huis gebeurt. Ze heeft een duidelijke klik met haar vrouw en geniet van de extra moederenergie, die ze zelf wat gemist heeft. Met mensen is ze wel op haar gemak, ze is niet bang voor hen. Misschien is ze nog extra voorzichtig in haar gedrag, maar het is al wel zover in haar gevoel. Ook dit is herkenbaar voor haar verzorgster.

Gekke katten

Op de vraag hoe ze het eten vindt in dit huis, reageert ze enthousiast: “Helemaal geweldig!” Ze kan wel een gat in de lucht springen, ze is er dolblij mee. Dat kan ik me wel voorstellen als je gewend bent je kostje op straat te zoeken. Ik vraag haar wat ze het liefste eet en ze laat me een rode voerbak zien met zacht nat brokachtig voer erin. Later blijkt dat zij inderdaad een rode voerbak heeft en dat zij tot nu toe vooral harde brokjes krijgt. Haar vrouw gaat eens kijken hoe Vlinder natvoer waardeert.

De katten, daar moet Vlinder aan wennen. Dat kent ze niet goed en ze begrijpt ze niet. Ze heeft ze geaccepteerd als huisgenoot, maar het kan wel eens botsen. Ze vindt ze gek. Haar verzorgster wil weten of ze in Roemenië kennis heeft gemaakt met katten. Vlinder laat me voelen dat ze wel eerder ervaring op heeft gedaan met katten. Sophie kwam ruim een jaar eerder al uit Roemenië. Met haar kan ze prima overweg, Vlinder is geaccepteerd. Vlinder laat me weten dat het af en toe nog wel zoeken is in het contact en met de grenzen, ze leren elkaar nog kennen. Ook dit wordt herkend door haar verzorgster. 

Roemenië 

Wonen in een huis met mensen is niet vanzelfsprekend voor Vlinder. Haar verleden voordat ze als piepjonge zwerver in de Roemeense opvang kwam is onbekend. Ik vraag ernaar en ze laat me een soort tijdlijn zien. Aan het begin van haar leven was het een korte periode moeilijk, misschien een maand of 3. Haar omgeving was druk, donker, benauwd, te warm en het stonk er. Daarna werd het lichter voor haar, harmonieuzer, fijner en makkelijker. Dat is een langere periode zo geweest. Ze laat me met nadruk voelen dat zij zich niet beschadigd voelt door de omstandigheden tijdens de start van haar leven. “Ik ben overeind gebleven, ik was niet alleen, samen hebben we het gedaan.” Mentaal en emotioneel heeft ze het gered, mede dankzij haar nestgenootjes, haar karakter en omdat ze na korte tijd in een betere situatie terecht kwam. Ze wil het er verder niet meer over hebben. Het is verleden tijd. “Nu is nu, en dat is véél leuker!”

Via haar verzorgster kom ik te weten dat Vlinder waarschijnlijk uit een puppy mill komt, waar honden onder nare omstandigheden op elkaar gepakt zitten voor de broodfok. Vlinder had kromme pootjes toen zij gevonden werd, en is dus mogelijk als pup gedumpt tussen de zwerfhonden omdat zij niet aan de standaard van het ras voldeed. Vlinder heeft soms nog wel een verdrietig gevoel. Ze vraagt zich dan af wat er met haar nestgenootjes is gebeurd en of het goed met ze gaat. Haar vraag is: “Kunnen zij niet ook allemaal hier komen? Hier is het goed.”

Vertrouwde bekende

Nu Vlinder in bij een Nederlands gezin in huis woont, is er een hoop te leren en te ontdekken voor haar. Op de vraag wat ze wel eens moeilijk vindt zegt ze: “Luisteren. En hoe ik me moet gedragen in het huis.” Klein als ze is, Vlinder heeft een sterke wil en flink wat power. Ga er dus maar aanstaan als je haar iets wilt verbieden. Haar vrouw herkent dit en schiet in de lach. Ach ja, alles op zijn tijd. Haar vrouw wil graag van Vlinder weten wat haar doel is in haar leven. Vlinder gedecideerd: “Bij haar zijn, zij is als een oude vertrouwde bekende.” De vrouw is diep geroerd door dit antwoord en herkent dit gevoel bij zichzelf. Het is voor haar een bevestiging dat zij juist gehandeld heeft door dit hondje op te halen. 

Vlinder heeft een duidelijk motto en boodschap aan ons: “Maak plezier!” Ze vindt het heerlijk om samen te babbelen. Ze laat me nog weten dat ze ook rust en tijd nodig heeft om goed aan te komen in haar nieuwe huis. En ik krijg een dikke hondenknuffel van deze kleine lichtstraal.

Een jaar later…

Vlinder is inmiddels hele dikke maatjes met Sophie. Ze zijn werkelijk onafscheidelijk. De adoptie van Vlinder bleek mede aanleiding te zijn voor een mooie verdere samenwerking tussen haar vrouw, de opvang in Roemenië en de mensen van Esperanzahoopvoorhonden.nl. Er zijn zelfs twee hondjes opgevangen en naar Nederland verhuisd die sprekend op Vlinder lijken.

Wil jij dit ook?

Dit gesprek was waardevol voor de vrouw van Vlinder. Ze werd bevestigd in wat ze al vermoedde en voor haar persoonlijk vielen haar bijzondere ervaringen met Vlinder meer op hun plek. Dat geeft rust en het verdiept de relatie met het dier. Wil jij dit ook? Dat kan! Neem gerust contact met me op voor meer informatie. Je bent van harte welkom.

PS: Een consult als dit is géén vervanging voor een bezoek aan de dierenarts, gedragsdeskundige of natuurgeneeskundige. Breng bij klachten altijd een bezoek aan de dierenarts.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 29 december 2017