5 Natuurgerichte principes

De 5 natuurgerichte principes zijn de leidraad tijdens een consult. Het zijn energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. De volgorde is belangrijk, want een principe functioneert alleen goed als het vorige dat ook doet. Hiermee zorg ik dat ik op een holistische manier werk, en dat we de oorzaak van de ziekte of het ongemak aangaan.

Energie

Alles bestaat uit energie, van de kleinste steen tot aan het hele universum en daaraan voorbij. Zonder energie kan niets bestaan. Ook ons menselijke systeem bestaat uit een fysiek lichaam met daarom heen een heel systeem aan energetische velden en verbindingen. Bijvoorbeeld je meridianen, aura en chakra’s. Stroomt de energie vrij door je hele systeem, dan voel je je fit, gezond, en heb je voldoende energie om goed te functioneren. Is de energie ergens geblokkeerd, dan kan daar en op andere plaatsen in je systeem disbalans ontstaan. Dit uit zich mogelijk ook in fysieke ziekte of ongemak. Daarom is het belangrijk om blokkades in het energiesysteem op te sporen en te verhelpen.

Prikkeloverdracht

Voor een gezonde balans is het belangrijk dat het zenuwstelsel alle nodige informatie op het juiste moment op de juiste plek krijgt. Het wordt ook wel het communicatienetwerk van ons lichaam genoemd. Zenuwbanen brengen de impulsen (prikkels) van je hersenen naar de plaats waar ze nodig zijn en andersom. Is de prikkeloverdracht ergens verstoord, dan functioneren delen van ons lichaam minder goed. Een goede geleiding van prikkels is nodig voor een gezond functioneren van het menselijk lichaam.

Drainage

In onze maatschappij worden ons lichaam en geest voortdurend belast met geestelijke of stoffelijke gifstoffen. Ons lichaam verbruikt dagelijks veel energie om deze gifstoffen af te voeren. Als dit niet lukt, beïnvloedt dit mogelijk het communicatienetwerk van het lichaam. Dit maakt het genezingsproces moeilijker. Daarom is het belangrijk om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast.

Voeding

Een gezonde voeding is noodzakelijk voor het goed functioneren van een mens. Dat speelt zich op verschillende niveaus af. Fysiek heeft het lichaam de juiste en afwisselende voedingsstoffen nodig. Emotioneel en mentaal voedt een mens zich met prettige en respectvolle contacten, het kunnen uiten van emoties, positieve en liefdevolle gedachten en een gezonde balans tussen inspanning, uitdaging en ontspanning. Spiritueel wordt een mens gevoed door inspiratie, zingeving aan het leven en zich voldoende bezighouden met wat hij het liefste doet.

Psyche

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten beïnvloeden elkaar en vormen samen een levend evenwicht. Is er een van deze aspecten uit balans, dan heeft dat invloed op de rest. Daarom is het belangrijk om ook aandacht te geven aan je emotionele, mentale en spirituele staat en ongezonde patronen hierin te doorbreken. Het blijvend helen van levensthema’s, herinneringen aan schokkende gebeurtenissen uit het verleden en (ongezonde) patronen in huidige relaties komen hierbij aan de orde.